علی خانی، دیابتولوژیست در گفتوگو با سالمخبر
کجسلیقگی مسوولان دسترسی بیماران به انسولین قلمی را دشوار کرده است
تاریخ انتشار :
شنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۰ ساعت ۱۶:۱۰
کد مطلب : ۹۷۳۷
سالمخبر: دسترسی بیماران مبتلا به دیابت به به انسولین قلمی به دلیل کجسلیقگی تصمیمگیران و مسوولان وزارت بهداشت دشوار شده است به طوری که یا از مصرف آن صرفنظر میکنند یا برای تهیهی آن با مراجعه به داروخانههای سطح شهر خود را در معرض ابتلا به ویروس کرونا قرار میدهند.
علی خانی، دیابتولوژیست در گفتوگو با سالمخبر درباره وضعیت دسترسی به انسولین قلمی گفت: باتوجه به بحران به وجود آمده در کشور، واردات داروها از جمله انسولین با مشکلاتی مواجه شده است. براساس آنچه ما مشاهده میکنیم طی ماههای اخیر روند توزیع انسولین منوط به یکسری از داروخانههای مرجع شده که این موضوع دسترسی بیماران به انسولین را فوقالعاده دشوار و گاهی محال کرده است.
علی خانی، دیابتولوژیست در گفتوگو با سالمخبر درباره وضعیت دسترسی به انسولین قلمی گفت: باتوجه به بحران به وجود آمده در کشور، واردات داروها از جمله انسولین با مشکلاتی مواجه شده است. براساس آنچه ما مشاهده میکنیم طی ماههای اخیر روند توزیع انسولین منوط به یکسری از داروخانههای مرجع شده که این موضوع دسترسی بیماران به انسولین را فوقالعاده دشوار و گاهی محال کرده است.
وی در ادامه عنوان کرد: افرادی که برای تهیه انسولین به داروخانهها مراجعه میکنند با مشکلات بسیاری روبهرو هستند در حالی که بیماران مبتلا به دیابت در معرض خطر و ریسک ابتلا به بیماری قرار دارند، باید ساعتها به دنبال انسولینی در داروخانهها باشند که جزو واجبات و ضروریات حیاتشان محسوب میشود.
خانی، با تاکید بر اینکه با وجود بیماری کرونا انسولین باید به گونهای توزیع و دسترس قرار میگرفت که بیمار برای تهیه آن به داروخانه مراجعه نکند، مطرح کرد: مانند بسیاری از کالاها که افراد سفارش میدهند و در منزل خود آن را تحویل میگیرند تا در ازدحام و تردد شهری نیز قرار نگیرند برای تهیه انسولین برای بیماران مبتلا به دیابت باید تسهیلاتی در نظر گرفته میشد و بیماران انسولین را به همین شکل در منزل خود دریافت میکردند.
وی افزود: اما بهرغم این موضوع ما به دلیل کجسلیقگی؛ بیماران مبتلا به دیابت را وادار به حضور در صف داروخانهها و تردد شهری میکنیم و متاسفانه این موضوع تاکنون مشکلات بسیاری را به وجود آورده است به طوری که برخی از بیماران که انسولین جز حیاتیترین موارد برایشان محسوب میشود را قطع میکنند.
وی افزود: اما بهرغم این موضوع ما به دلیل کجسلیقگی؛ بیماران مبتلا به دیابت را وادار به حضور
این دیابتولوژیست همچنین افزود: برخی مسوولان توصیه میکنند که در صورت کمبود یا نبود انسولین قلمی بیماران از انسولینهای ویال ویال استفاده کنند درحالی که این مسئله در گفتار آسان است زیرا بیماری که عمری به انسولین قلمی عادت کرده است حال بخواهد انسولین ویال تزریق کند علاوه بر مشکلات روحی و روانی با مشکلاتی در تزریق این نوع انسولین روبه رو خواهند شد ضمن اینکه هم برای بیمار و هم برای پزشک سردرگمی به وجود میآید.
وی با پیشنهادی در زمینه ارسال انسولین به در منزل بیماران مبتلا به دیابت تصریح کرد: مسئولین وزارت بهداشت و درمان اگر صدای بیماران را میشنوند باید تصمیماتی را اتخاذ کنند که دسترسی بیمار به انسولین تسهیل شود به طور مثال زمانی که انسولین توسط پزشک برای بیمار شناخته شده، نسخه میشود از داروخانه به در منزل بیمار ارسال شود و اینطور نباشد که بیمار به دنبال انسولین به داروخانههای مختلف مراجعه و خود را در معرض خطر ابتلا به کرونا قرار دهد.
خانی درباره سامانه تیتک اظهار کرد: سامانه تیتک یا هر سامانه دیگری که بتواند دسترسی بیماران به دارو از جمله توزیع انسولین را فراهم کند، بسیار خوب است. اگر سامانهای تعبیه شود که بیمار شناخته شده بتواند انسولین را به راحتی در منزل خود دریافت کند ما نیز از آن استقبال میکنیم اما سامانهای مانند تیتک که بروزرسانی نمیشود و بیمار را بیشتر سرگردان میکند، دردی از درد بیماران را درمان نمیکند.
این دیابتلوژیست در انتقاد از عملکرد ضعیف سامانه تیتک بیان کرد: باتوجه به شرایط کنونی کشور بسیاری از پزشکان یا مردم به سامانه تیتک دسترسی ندارند یا برای استفاده از آن نیز آموزش ندیدهاند ضمن اینکه این سامانه بهروزرسانی هم نمیشود و میتوان گفت این سامانه عملا هیچ فایدهای ندارد زیرا همچنان بیماران برای تهیه انسولین به داروخانههای بسیاری مراجعه میکنند.
وی در ادامه عنوان کرد: خوشبختانه با راهاندازی نسخه الکترونیک، نسخه پزشک به بیمار پیامک میشود اگر چنین شیوهای برای انسولین درنظر گرفته شود، بسیار موثرست؛ به عنوان مثال اینکه پیامکی تحت این عنوان به بیمار ارسال شود که انسولین را میتواند در کدام داروخانه دریافت کنند و یا اینکه از طریق داروخانهای انسولین به در منزل فرد بیمار ارسال شود اگر این امر تحقق یابد، میتواند نقش موثری را ایفا کند.