۰
نیما برارجانیان، مدیر گروه کوبل در مراسم افتتاح شرکت آوان شیمی

فرسایش صنعت دارو در سایه بی‌توجهی سیاست‌گذاران؛ تکرار سرنوشت صنعت برق در راه است؟

تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۸:۲۰
کد مطلب : ۱۸۸۲۲
فرسایش صنعت دارو در سایه بی‌توجهی سیاست‌گذاران؛ تکرار سرنوشت صنعت برق در راه است؟
سالم‌خبر: نیما برارجانیان، مدیر گروه کوبل در مراسم افتتاح شرکت آوان شیمی، گفت: صنعت دارو در سال‌های اخیر با بی‌توجهی شدید در سیاست‌گذاری مواجه بوده است. این صنعت دچار همان فرسایشی شده که پیش‌تر، صنعت برق را به ورطه نابودی کشاند. نگران آن هستیم که این مساله برای صنعت دارو نیز تکرار شود. هشدارهای بزرگان صنعت نادیده گرفته شد و ما نمی‌خواهیم بار دیگر، قربانی تصمیمات کوتاه‌مدت و غفلت‌های مزمن شویم.

وی در بخشی از سخنان خود اظهار داشت: هفت میلیون بیمار مزمن، هر روز از داروهای گروه کوبل استفاده می‌کنند. در مورد بیماران با علائم حاد نیز، سالانه بیش از ۱۰۰ میلیون عدد دارو از سوی این گروه عرضه می‌شود. در حال حاضر، بیش از ۴۴۰۰ نفر در گروه کوبل مشغول به فعالیت هستند. هدف ما در این مجموعه، ارائه راهکارهای درمانی مؤثر برای بهبود کیفیت زندگی مردم است؛ تلاش می‌کنیم در حوزه‌هایی که خلأهای بزرگ وجود دارد، ورود کنیم و بتوانیم تأثیری قابل‌توجه در کاهش مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌ها داشته باشیم.

برارجانیان افزود: کوبل در چهار استان کشور شامل البرز، تهران، گیلان ( شرکت بهورزان) و اصفهان ( شرکت داروسازی امین)، فعالیت تولیدی دارد. علاوه بر آن، ما در ۲۶ استان کشور، دارای مراکز توزیع دارو هستیم که از طریق شرکت آدوراطب، هر ماه داروی بیش از ۱۵
هزار داروخانه و بیمارستان را به‌صورت مستقیم تأمین می‌کنیم.

وی همچنین با اشاره به اینکه فعالیت‌های ما فقط به تولید و توزیع دارو محدود نمی‌شود، تاکید کرد: باور داریم که مأموریت یک شرکت دارویی فراتر از این‌هاست. به همین دلیل، در تمامی استان‌های کشور، فعالیت‌های علمی و آموزشی نیز انجام می‌دهیم. هدف ما از این فعالیت‌ها، ارتقای دانش دارویی و درمانی در جامعه است.

مدیرعامل گروه کوبل همچنین تاکید کرد: ما اعتقاد داریم مردم ایران شایسته بهترین درمان‌ها هستند. همان‌طور که سازمان غذا و دارو نیز اذعان دارد، بخش قابل‌توجهی از داروهای تولیدی در کشور از نظر کیفیت و فناوری، به‌روزرسانی نشده‌اند و فرسوده به حساب می‌آیند. این وضعیت، لزوم یک تحول اساسی در صنعت داروسازی را آشکار می‌سازد.

وی افزود: ما به میزان کافی به نرخ تورم ر قیمت گذاری توجه نمی کنیم متاسفانه از آنجایی که این صنعت در چند دهه گذشته از ارز دولتی برخوردار بوده است ما نگاه نکردیم که این صنعت به غیر از مواداولیه؛ سرمایه گذاری و هزینه های دیگر  نیز دارد و تمامی این سرمایه گذاری ها و هزینه ها با نرخ واقعی تورم باید افزایش یابد. به همین دلیل در چند سال گذشته صنعت دارو بسیار تضعیف و سودآوری و نقدینگی دچار مشکل شده و واقعا لازم است که به این مساله بپردازیم .

برارجانیان
همچین تاکید کرد: در عین حال، ما معتقدیم افزایش آگاهی مردم نسبت به سلامت و بیماری‌ها، عاملی کلیدی در پیشگیری از بیماری‌هاست. مشارکت فعال در ارتقای دانش سلامت، بخشی از مسئولیت اجتماعی هر شرکت دارویی است—اما متأسفانه این مهم در کشور ما نادیده گرفته شده است.

وی گفت: توسعه و عرضه درمان‌های نوین، نه‌تنها یک نیاز، بلکه فرصتی راهبردی برای نظام سلامت است. ما در گروه دارویی کوبل، با تمام ظرفیت در مسیر توسعه دسترسی بیماران به داروهای اثربخش گام برداشته‌ایم. افتتاح مرکز نوآوری آوان شیمی در گروه کوبل نیز در همین راستا صورت گرفته است. این مرکز، فرصتی ماندگار برای توسعه تولید دانش‌بنیان، بومی‌سازی فرآورده‌های نوین و تکمیل زنجیره ارزش صنعت دارو با استفاده از مواد اولیه باکیفیت است.

برارجانیان افزود: گروه کوبل به‌همراه چهار شرکت دانش‌بنیان و با سرمایه‌گذاری مستقیم، اولین کارخانه تولید مواد اولیه دارویی خود را نیز راه‌اندازی کرده است. این تنها آغاز مسیری است که نیازمند حمایت و بازنگری جدی در سیاست‌های صنعتی کشور است.

وی ادامه داد: واقعیت تلخ آن است که بسیاری از کارخانه‌های دارویی امروز فرسوده‌اند. در یک دهه گذشته، این صنعت از حمایت مؤثر بی‌بهره بوده است. سیاست‌های اقتصادی دستوری، نرخ بازگشت سرمایه را تا بیش
از ۴۰ درصد کاهش داده‌اند؛ در برخی اقلام، حتی تا ۸۰ درصد زیان نیز ثبت شده است. با چنین شرایطی، انتظار رشد نوآوری، سرمایه‌گذاری و رقابت، واقع‌بینانه نیست. اگر سیاست‌گذاری کلان تغییر نکند، آینده صنعت داروی ایران با خطر رکود و عقب‌ماندگی جدی مواجه خواهد شد.

برارجانیان همچنین تشریح کرد که پیوستن شرکت داروسازی امین به گروه ما، با وجود زیرساخت‌های فرسوده‌اش، فرصتی ارزشمند برای توسعه و به‌روزرسانی تولید در کشور بود. با استفاده از ظرفیت کارخانه عبیدی، امروز توان تولید بیش از ۲۰۰ میلیون عدد دارو در سال هدف‌گذاری شده است رقمی معادل دو برابر ظرفیت یک کارخانه بزرگ در مقیاس بین المللی.

وی گفت: در چشم‌انداز یک‌ساله، داروسازی امین می‌تواند ظرفیت تولید گروه را تا ۵۰ درصد ظرفیت  افزایش دهد و نقش فعالی در زنجیره تولید ایفا کند. همچنین، به‌زودی پروژه بزرگ دارویی در شهرک برکت در آینده ای نه چندان دور راه اندازی خواهد شد. پروژه‌های مشترک ما با این شرکت، می‌تواند به راه‌اندازی یکی از مدرن‌ترین و بزرگ‌ترین کارخانه‌های دارویی خاورمیانه با ظرفیت ۳۵۰ میلیون جعبه دارو  ظرفیت منجر شود.

برارجانیان اظهار امیدواری کرد: امیدواریم توسعه این ظرفیت‌ها، گامی مؤثر برای ارتقای توان تولید داخل و کاهش وابستگی کشور به واردات
باشد موضوعی که برای سلامت مردم ایران حیاتی است. متأسفانه، صنعت دارو در سال‌های اخیر با بی‌توجهی شدید در سیاست‌گذاری مواجه بوده است. این صنعت دچار همان فرسایشی شده که پیش‌تر، صنعت برق را به ورطه نابودی کشاند. ما نگران آن هستیم که این مساله برای صنعت دارو نیز تکرار شود. هشدارهای بزرگان صنعت نادیده گرفته شد و ما نمی‌خواهیم بار دیگر، قربانی تصمیمات کوتاه‌مدت و غفلت‌های مزمن شویم.

وی ادامه داد: در پنج سال اخیر، صنعت دارو بیشترین افت قیمت واقعی را در میان صنایع کشور داشته است. در حالی که در بسیاری از صنایع کشور نرخ تورم در قیمت گذاری اعمال و در نظر گرفته شده است. این در حالی است که قیمت مواد اولیه و نهاده‌ها افزایش یافته و در برخی اقلام، قیمت داروها به یک‌دهم نرخ منطقی کاهش یافته است.

برارجانیان گفت: این شرایط، نه‌تنها تولید را غیراقتصادی کرده، بلکه امکان جذب سرمایه را نیز از بین برده است. طی ده سال گذشته، فقط در سه سال امکان سرمایه‌گذاری واقعی وجود داشته و در هفت سال باقی‌مانده، به دلیل سوددهی اندک، سرمایه‌گذاری در صنعت دارو متوقف شده است.

وی تاکید کرد که اگر امروز تصمیمات شجاعانه اتخاذ نشود، صنعت داروی کشور با بحران‌های ساختاری روبه‌رو خواهد شد بحرانی که شاید فردا، دیگر نتوان برای آن راه‌حلی یافت.
 
کد مطلب : ۱۸۸۲۲
نام شما

آدرس ايميل شما