۰
جوابیه‌ی 14 بندی وزارت بهداشت و درمان به یک گزارش:

ما مشکل کمبود دارو نداریم

تاریخ انتشار :
سه شنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۲ ساعت ۱۵:۲۹
کد مطلب : ۱۴۹۹۷
ما مشکل کمبود دارو نداریم
سالم‌خبر: وزارت بهداشــت در واکنش به گزارش روزنامه شــرق، با عنوان «حقیقت نبــود دارو را باور کنیم» توضیحاتی را ارائه کرد که نشان از زیر بار نرفتن این وزارت بر سر مساله ی کمبود داروهایی است که بیماران با آن دست و پنجه نرم می‌کنند.

وزارت بهداشت و درمان در این جوابیه آورده است:

یکی از سیاســت های اصلی وزارت بهداشــت، درمان و آموزش پزشــکی در حوزه دارو، ایجاد و افزایش ذخایر راهبردی از یک سو و تولید داروهای پیشرفته در داخل کشور از دیگر سو است. تحقق این سیاست موجب می شود از کمبودهای مقطعی دارو جلوگیری شود و مسیر دسترسی به انواع داروهای مورد نیاز در شرایط گوناگون بازار دارو هموار شود. در همیــن زمینه وزارت بهداشــت، درمان و آموزش پزشــکی، ســازمان برنامه و بودجــه و بانک مرکــزی در اقدامی هماهنگ ۱۲ هزار میلیارد تومان به حوزه دارو و ۳۰ هزار میلیارد تومان به منظور تسهیل ورود داروهای مورد نیاز اختصاص داده اند. با تمهیــدات صورت گرفته و با توجه به حجم ۹۸درصدی تولید داخلی دارو به نظر می رسد گزارشی با عنوان «حقیقت نبود دارو را قبول کنیم» که در شــماره یک مرداد ماه روزنامه شــرق درج شده، حقیقت نــدارد و چندان قابل قبول نیســت؛ به ویــژه آنکه تجمیع داده هــای پراکنده از شــبکه های اجتماعی بدون اســتناد به آمار یا گزارش های میدانی و دســت کم نظر ســنجی علمــی و نمونه وار از داروخانه ها نمی توانــد درخصوص میزان منابع دارو قابل اســتناد باشــد. درخصوص گزارش روزنامه شرق همچنین ذکر توضیحاتی چند ضروری است:

.۱ داروهایــی چــون VALAMOR ،KISQALI و LYNPARZA جزء داروهای تک نسخه ای هســتند که در واقع در فهرست دارویی کشــور وجود ندارنــد و تجویز آنها ممنوع اســت؛ امــا در عین حال روند تهیه داروهای تک نســخه ای مشخص اســت و در صورتی که بیمار اصــرار به مصرف ایــن نوع داروها داشــته باشــد، می تواند بــا مراجعه حضوری به ســازمان غــذا و دارو یا از طریق ســامانه ir.gov.fda.khedmat به صورت آنالین مدارک را بارگذاری و نسبت به تأمین اقدام کند.

.۲ محصول تولید داخلی برند Cirpalex بیماران اعصاب و روان به وفور و در دســترس است و هیچ مشکلی از لحاظ تأمین آن وجود ندارد.

.۳ داروهای MEDROL_SOLO و Ferriprox همه برند خارجی هستند که مشابه تولید داخل این دارو در کشور وجود دارد و بیماران می توانند از نوع داخلی آنها استفاده کنند.

.۴ داروی Ferriprox تاکنــون هرگز وارد کشــور نشــده و تمامی بیماران تالاســمی مصرف کننده نــوع تولید داخلــی آن بوده اند و مشکلی نیز در زمینه تأمین آن وجود ندارد.

.۵ داروی کلونازپام به عنوان یک داروی اعصاب و روان در داخل کشــور تولید می شود و در تأمین آن مشــکلی وجود ندارد، تهیه این دارو صرفا با نسخه پزشک مجاز اســت و اگر داروخانه ای از عرضه آن بدون نسخه پزشــک خودداری کند، طبق قانون به وظیفه خود عمل کرده است. میزان تأمین داروی کلونازپام در سال ۱۴۰۱ به ۶۰۸ میلیون عدد رسید و از ابتدای سال جاری تا آخر تیرماه تاکنون ۲۵۶٫۵ میلیون عدد از این دارو تاکنون تولید شده است.

.۶ برند ریتالین سال هاســت در کشور با نام متیل فنیدات تولید و به وفور یافت می شود و سازمان غذا و دارو تعداد
محدودی ریتالین را برای آن دسته از بیمارانی که اصرار به مصرف برند خارجی این دارو دارند، وارد کرده است؛ بنابراین دارو با برند ریتالین به دلیل محدودیت در واردات به صورت کنترل شده در داروخانه های منتخب که توسط معاونت های غذا و داروی سراسر کشور به سازمان غذا و دارو اعلام شده است، عرضه می شود.

.۷ داروی متورال یک داروی تولید داخل اســت و خوشــبختانه کمبودی از نظر تأمین آن وجود ندارد؛ به طوری که در ســال گذشته بیش از یک میلیارد عدد از این دارو تولید شــده که پاســخ گوی نیاز ۲۰ ماهه کشــور اســت؛ همچنین از ابتدای ســال ۱۴۰۲ تاکنون ۲۱۶ میلیون عدد از این دارو تولید شده و در دسترس قرار دارد.

.۸ درخصــوص داروی متفورمیــن بیماران دیابتی مانند ســایر داروهــای مذکور تولید داخل آن وجــود دارد و میزان تولید این دارو در ســال ،۱۴۰۱ یک میلیارد و ۸۶۵ میلیون عدد بوده است که در سال ۱۴۰۲ تا پایان تیرماه به ۹۶۱ میلیون عدد رسیده است.

.۹ آنتی بیوتیک و شــربت های آن برای اطفــال و نمونه تمامی سوسپانســیون های وارداتی طی سال گذشــته به آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو ارجاع و مورد بررسی این واحد قرار گرفتند که تنها یک بچ از یک برند واردشــده به دلیل کمبود ماده مؤثر ریکال شد و در باقی داروهای وارداتی هیچ مشکلی وجود نداشت. در حال حاضر هیــچ نوع کمبودی در تأمین آنتی بیوتیک و سوسپانســیون ها وجود نــدارد و به منظــور جلوگیری از بروز هرگونــه کمبود در فصل های سرد سال به دلیل افزایش شیوع آنفلوانزا برنامه تولید آنتی بیوتیک افزایش یافته است.

.۱۰ انواع داروی ســورفاکتانت از مسیر تولید داخل و وارداتی در کشــور موجود اســت و هیچ کمبودی درمورد این دارو وجود ندارد. میزان تأمین این دارو در ســال ۱۴۰۱ حدود ۱۳ هزار عدد و در ســال ۱۴۰۲ تا پایان تیر ماه ۸۵۰۰ عدد است؛ درحالی که مصرف ماهانه این دارو به ۱۵۰۰ عدد می رســد و تنها با تجویز فوق تخصص ریه اطفال عرضه می شود.

.۱۱ داروی دوپامین که یک داروی تولید داخل است، در سال ۱۴۰۰ بــه میزان یک میلیون عدد و در ســال ۱۴۰۱ به میزان ۵۸۰ عدد و در چهارماهه اول سال جاری به میزان ۴۲۲ هزار عدد تأمین شده است و مصرف ماهانه آن به ۵۰ هزار عدد می رسد.

.۱۲ از داروی دوبوتامین نیز در سال ،۱۴۰۱ ۵۳ هزار عدد و تا پایان تیرماه ســال ،۱۴۰۲ ۵۷ هزار عدد از این دارو از مســیر تولید داخل و واردات تأمین شده است و نیاز ماهانه مصرف این دارو ۸۰۰۰ است.

.۱۳ درمــورد داروی مبنــدازول مصرف ماهانه این دارو به ســه میلیون عدد می رسد، در سال گذشته ۵۰ میلیون عدد تأمین شده بود که در چهارماهه ابتدای امســال ۲۲ میلیون عدد از این دارو از طریق تولید داخل تأمین شده است.

.۱۴ داروی نالوکســان نیز درحال حاضر تأمین شده است. در سال ۱۴۰۱ حدود یک میلیون و ۹۵۰ هزار عدد و در سال ۱۴۰۲ یک میلیون و صد هزار عدد از این دارو تولید شده است. مشکل تولید اسپری های تنفســی نیز با اقدامات انجام شده طی ماه های اخیر به طور کامل رفع شــده اســت؛ به طوری که در ســال ۱۴۰۰ تعداد شــش میلیون عدد، در ســال ۱۴۰۲ حــدود دو میلیون عدد و از ابتدای ســال جاری تاکنون ۶۰۰ هزار اســپری تنفسی تأمین شده است. 
کد مطلب : ۱۴۹۹۷
نام شما

آدرس ايميل شما