۰
بررسی تداخل و تعارض وظایف سازمان غذا و دارو در گفت‌وگو با محمد عبده‌زاده، رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی:

تا وظایف غیررگولاتوری از سازمان غذا و دارو جدا نشود، اوضاع بهتر نخواهد شد

تاریخ انتشار :
دوشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۱ ساعت ۱۶:۳۹
کد مطلب : ۱۲۴۰۳
تا وظایف غیررگولاتوری از سازمان غذا و دارو جدا نشود، اوضاع بهتر نخواهد شد
سالم‌خبر: تعارض ساختاری و تعدد وظایف متناقض سازمان غذا  و دارو ، حجم زیاد امورات محوله یا  عدم تناسب نیروی انسانی مورد نیاز موجب شده عملا پیگیری مطلوب بسیاری از وظایف از سوی این سازمان به سختی امکان پذیر بوده یا غیر ممکن باشد.

این بخشی از صحبت های محمد عبده زاده، رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی و مدیرکل سابق اداره کل امور دارویی کشور به پرسش‌های سالم‌خبر در مورد انتقاداتی است که به نحوه‌ی عملکرد در حوزه‌ی رگولاتوری سازمان غذا و دارو مطرح است. انتقادات زیادی که سالهاست متوجه فعالیت‌های سازمان غذا و دارو است.

 وی افزود :لازم است تمرکز اصلی معاونت های  غذا و دارو در دانشگاههای علوم پزشکی  بر بخش رگولاتوری ، و PMQC باشد
. اما متاسفانه اکنون بدلیل تعدد و بار زیاد مسئولیتها، کمبود پرسنل و پیگیری امورات متعدد از  تامین و تدارک دارو تا پیگیری بدهی بیمارستانها و کمبودهای دارویی ،و ..... عملا  فرصت پرداختن به مسائل کیفی و ساختاری کمتر شده است .

عبده‌زاده، ادامه داد: کیفیت یک امر بنگاه محور بوده در شرایط فعلی هر شرکت و هر صاحب پروانه ای مسوول تضمین کیفیت محصولات خود هستند و وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو هم به صورت تصادفی کیفیت محصولات توزیع شده در بازار را چک می‌کند. با این حال  با توجه به تعدد محصولات و افزایش شرکتهای متعدد تولیدی در حوزه های مختلف محصولات سلامت محور، لازم است بررسی  کیفی محصولات بعد از تولید و عرضه بیشتر گردد .
 
رییس سندیکای صاحبان صنایع
داروهای انسانی در پاسخ به چرایی این واقعیت گفت: وظیفه اصلی وزارت بهداشت رگولاتوری و نظارت بر مسائل کیفی دارو، مواد اولیه و سایر فراورده‌های سلامت محور است ولی عملا  بدلیل تعارض ساختاری وظایف محوله  و حجم  زیاد امورات مربوطه ، درگیر انجام کارهایی هستند که مانع می‌شود به وظایف ذاتی خود بپردازند . برای مثال اولویت بندی تامین ارز برای تامین‌کنندگان دارو و مواد اولیه  یا بحث تامین و تدارک ( بحث کمیت )، قیمت گذاری و .... که هیچکدام از این وظایف با ساختار نیروی انسانی و وظایف محوله همخوانی نداشته  و تا زمانیکه وظایف غیر رگولاتوری از این سازمان جدا نشود اوضاع بهتر نخواهد شد.
 
وی افزود: وزارت بهداشت باید انجام مسوولیت هایی که جزو وظایف
ذاتی این وزارتخانه نیست را واگذار کند تا بتواند به وظایف نظارتی خود عمل کند.
 
 این مدیر اسبق اداره داروی سازمان غذا و دارو در پاسخ به اینکه چرا در زمانی که خود او مسوول و سکاندار اداره دارویی سازمان غذا و دارو بوده است نتوانسته تا حدی به رفع این ایرادات بپردازد، گفت: من این ایراد را به حق و به جا می دانم اما موانعی در ساختارها و سازمانهای ما وجود دارد که حل کردن آنها نیازمند همکاری جدی دولت و مجلس در اصلاح قوانین مربوطه  و توافق وزرا و مدیران ارشد کشور است .  در واقع کارشناسان و  مدیران میانی به رغم آن که می‌داند مسیر درست کدام است اما عملا بدلیل بوروکراسی های متعدد، کوتاه بودن زمان مدیریت و مسائل متعدد دیگر ، امکان به سرانجام رسیدن خیلی
از این موارد وجود ندارد.
 
وی در پاسخ به چرایی آن ادامه داد: بخشی از این مشکلات به دلیل تعاریف نادرستی است که در ذات خود قانون تشکیل وزارت بهداشت وجود دارد؛ از جمله این که این وزارتخانه هم مسوول تامین کمیت و هم مسوول نظارت بر کیفیت در نظر گرفته شده است، هم حامی صنعت دارو است و هم به عنوان خریدار قیمت گذار کالا ، حال آنکه این دو وظیفه در ذات خود با هم در تضاد هستند.
 
عبده‌زاده گفت: وظایف تعریف شده برای سازمان غذا و دارو حیطه وسیعی دارد و این حوزه‌ی وسیع با ساختار پرسنلی این سازمان همخوانی ندارد. بنابراین تا این ضعف ها از طریق مجاری قانونی از جمله ورود مجلس برای ایجاد این اصلاحات  قانونی صورت نگیرد ، در بر همین پاشنه خواهد چرخید.
 
کد مطلب : ۱۲۴۰۳
نام شما

آدرس ايميل شما