۰
محمود هادی‌پور، کارشناس دارو:

تولیدکنندگان دارو با وضع موجود نه قدرت رقابت دارند نه توسعه

تاریخ انتشار :
يکشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۱ ساعت ۱۵:۰۹
کد مطلب : ۱۲۰۵۱
تولیدکنندگان دارو با وضع موجود نه قدرت رقابت دارند نه توسعه
سالم‌خبر: وضع موجود هم بیماران و هم صنعت دارو را متضرر کرده؛ به‌ طوری‌ که تولیدکنندگان نه قدرت رقابت دارند و نه توسعه کار ضمن آنکه خلاقیت‌شان را نیز برای تولید و فروش بیشتر از دست داده‌اند.

محمود هادی‌پور، کارشناس دارو و داروساز با بیان این مطلب افزود: اضافه‌شدن ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار تومان به سبد هزینه‌های برخی از خانواده‌ها می‌تواند آنها را به زیر خط فقر بکشاند.

وی بر افزایش حمایت‌های بیمه‌ای از دارو تأکید می‌کند و درباره مجموعه اقداماتی که سازمان غذا و دارو برای خروج از شرایط پیچیده دارویی باید انجام دهد، گفت: سازمان غذا و دارو و سازمان‌های بیمه‌گر باید تعامل بیشتری با هم داشته باشند، تعارض منافع را از بین ببرند و
به شرکت‌های تولیدکننده دارو فرصت بیشتری بدهند. در کنار آن هم باید شرکت‌های تولید دارو افزایش پیدا کنند تا تولید یک دارو، معطل یک کارخانه نماند.

به‌ گفته این داروساز هم‌اکنون کمبود داروهای داخلی کمتر شده و سازمان غذا و دارو به‌صورت فوریتی در حال تامین داروهاست. بسیاری از شرکت‌هایی که دارو تولید نمی‌کردند، دوباره فعال شده‌اند اما با این وجود شرایط یک‌ سال آینده نگران‌کننده است.

تاخیر در پوشش بیمه‌ای برخی از داروها 

هادی‌پور ادامه داد: بیمه‌ها باید طوری عمل کنند که مابه‌التفاوت قیمت دارو بلافاصله تحت پوشش قرار گیرد و فشاری به مردم وارد نشود اما هم‌اکنون چنین شرایطی وجود ندارد، یعنی از زمانی‌ که قیمت دارویی
افزایش پیدا می‌کند تا وقتی تحت پوشش بیمه قرار گیرد، چندین ماه طول می‌کشد و در این مدت مردم باید پرداخت اضافه داشته باشند. همه اینها در شرایطی است که در صورت حمایت بیمه‌ها، مردم باید تنها ۳۰ درصد از هزینه‌های دارویی را پرداخت کنند اما حالا این طور نیست.

به‌ گفته هادی‌پور وضع موجود هم بیماران و هم صنعت دارو را متضرر کرده؛ به‌ طوری‌ که تولیدکنندگان نه قدرت رقابت دارند و نه توسعه کار. در کنار آن هم خلاقیت‌شان را برای تولید و فروش بیشتر از دست داده‌اند. هادی‌پور به وضعیت داروخانه‌ها هم اشاره می‌کند. بر اساس اعلام او هم‌اکنون داروخانه‌ها هم متضرر می‌شوند: در چرخه تولید و توزیع دارو، شاید سودی هم به شرکت‌های پخش دارو
و داروخانه‌هایی که به‌ صورت زنجیره‌ای فعالیت می‌کنند، برسد. اما داروخانه‌های عادی مثل بیماران ضرر می‌کنند.

این داروساز همچنین اظهار داشت: سیستمی در جریان است که سبب شده داروهای گرانقیمت در داروخانه‌ها در دسترس باشند اما برخی داروهای پرمصرف که نیاز بیماران است، به‌راحتی پیدا نشوند. این در حالی است که واقعا نیازی به آن داروهای گرانقیمت نیست و نبودشان ضرری وارد نمی‌کند اما برایشان ارز زیادی اختصاص داده می‌شود.

وی همچنین بیان کرد که بررسی‌ها نشان می‌دهد در سال گذشته فاکتور هشت‌ پلاسما برای بیماران هموفیلی به میزان زیادی وارد کشور شد اما مصرف نشد و تاریخ مصرف آن هم گذشت. سؤال اینجاست که چطور این میزان پلاسما وارد شده
و چرا مورد استفاده قرار نگرفته است و این واردات با چه مجوزی انجام شده است؟ در همین شرایط اما داروی مورد نیاز بیماران تالاسمی به اسم جیدنیو، یک سال است که وارد نشده است.

هادی‌پور گفت: گاهی دیده می‌شود یک داروی بسیار گرانقیمت که در کشورهای توسعه‌یافته مصرف نمی‌شود، در ایران موجود است و با اولویت مصرف می‌شود اما یک داروی ساده بیماران تالاسمی به‌سختی پیدا می‌شود.

به‌ گفته این داروساز بخش زیادی از این سیاست‌ها مربوط به سازمان غذا و دارو در دوره قبلی است، دوره جدید به‌تازگی آمده‌اند و هنوز سیاست‌هایشان اعمال نشده است اما به‌ طور کلی به‌ نظر می‌رسد با سیاست‌های فعلی نمی‌توان شرایط بهتری پیدا کرد./ همشهری
 
کد مطلب : ۱۲۰۵۱
نام شما

آدرس ايميل شما