۰
نائب رئیس انجمن پخش دارو و مکمل‌های انسانی:

بازار ۳۶۰ همتی دارو با مطالبات ۸‌ماهه می‌چرخد

تاریخ انتشار :
يکشنبه ۲۳ آذر ۱۴۰۴ ساعت ۱۱:۳۵
کد مطلب : ۲۰۴۰۶
بازار ۳۶۰ همتی دارو با مطالبات ۸‌ماهه می‌چرخد
سالم‌خبر: نائب رئیس انجمن پخش دارو و مکمل‌های انسانی، گفت: ما در کشوری زندگی نمی‌کنیم که داروسازی محور اصلی آن باشد؛ دارو بخشی از اقتصاد کلان است. کشور با کسری بودجه قابل‌توجهی روبه‌روست، فروش نفت محدود شده و ورود ارز به شدت کاهش یافته است. تصمیمات مراکز تصمیم‌گیر، چه بخواهیم و چه نخواهیم، مستقیماً بر زندگی و معیشت همه ما اثر می‌گذارد.

وحید محلاتی در پنل «اصلاحات ارزی در زنجیره تأمین دارو» IPSS26 با ترسیم تصویری کلان از اقتصاد کشور تأکید کرد که صنعت دارو جدا از اقتصاد کلان نیست و در شرایط کسری شدید بودجه، افت درآمدهای ارزی و تورم مزمن، افزایش قیمت‌ها
و فشار نقدینگی در این صنعت اجتناب‌ناپذیر شده است.

به گفته وی، کاهش تولید ناخالص داخلی تمامی بخش‌ها از جمله دارو را تحت تأثیر قرار داده و در چنین شرایطی، افزایش نرخ‌ها در صنعت دارو یک واقعیت اجتناب‌ناپذیر است.

محلاتی با ارائه آماری از رشد بازار دارو تصریح کرد: «اندازه بازار دارویی کشور در سال ۱۴۰۰ حدود ۶۰ همت بود، اما این رقم در سال جاری به حدود ۳۶۰ همت رسیده است.»

او افزود: «دوره وصول مطالبات در صنعت دارو به طور متوسط بین ۶ تا ۸ ماه است. با وجود رشد ریالی حدود ۵۰ درصدی، حتی اگر همه مطالبات در همان بازه ۷ ماهه وصول شود، باز هم صنعت برای تأمین مواد اولیه
و تداوم تولید، به نقدینگی جدید نیاز دارد.»

وی با تأکید بر ماهیت تورمی اقتصاد گفت: «تورم ذاتاً کسری‌ساز است و نیاز به نقدینگی بالایی دارد. کارخانه‌ها، داروخانه‌ها و شرکت‌های پخش ناچارند سرمایه بیشتری وارد چرخه کنند و در چنین فضایی، شرط بقای بسیاری از فعالان صنعت، کاهش حجم فعالیت است.»

به گفته محلاتی، فشار کسری بودجه در صنعت دارو به مراتب سنگین‌تر از سایر صنایع است؛ در بسیاری از صنایع، قیمت‌گذاری بر مبنای نرخ‌های آتی انجام می‌شود و تغییر قیمت برای تأمین نقدینگی به سرعت ممکن است؛ اما در صنعت داروی ایران، اصلاح قیمت فرآیندی طولانی، پیچیده
و فرسایشی دارد.»

او با اشاره به تجربه کشورهای همسایه افزود: «در کشورهایی مانند ترکیه، قیمت دارو سالانه دو تا سه بار تعدیل می‌شود و به همین دلیل، مشکل کمبود نقدینگی در زنجیره دارو به این شدت مشاهده نمی‌شود.»

محلاتی در بخش دیگری از سخنان خود به سناریوی ارزی اشاره کرد و گفت: «اگر نرخ ارز از محدوده ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به حدود ۹۸ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یابد، دولت می‌تواند حدود ۱۹۰ همت منابع برای شرکت‌های بیمه‌گر تأمین کند؛ با این حال، حتی در این شرایط نیز دولت باید حدود ۱۱۰ همت دیگر برای سال آینده پیش‌بینی کند.»

وی همچنین نسبت به پیامدهای
سیاست‌های محدودکننده در حوزه درمان هشدار داد و تصریح کرد: «با محدود نگه داشتن بازار پزشکی و دارویی و سرکوب دستمزد پزشکان و کادر درمان، عملاً به خروج سرمایه‌های انسانی و کاهش کارآمدی صنعت دامن زده‌ایم. افزایش تعرفه‌ها در سال‌های گذشته عمدتاً بین صفر تا ۵ درصد بوده و این عقب‌افتادگی تاریخی باید جبران شود. ارقام باید به سطوح واقعی نزدیک شوند.»

تیترهای پیشنهادی
تیتر اول:
🔹 دکتر محلاتی در IPSS26: افزایش قیمت در صنعت دارو اجتناب‌ناپذیر است
تیتر دوم:
🔹 هشدار درباره بحران نقدینگی دارو؛ بازار ۳۶۰ همتی با مطالبات ۸‌ماهه می‌چرخد
 
کد مطلب : ۲۰۴۰۶
نام شما

آدرس ايميل شما