با ورود هوش مصنوعی به روند تولید؛ زمان بهرهبرداری و ورود دارو به بازار شتاب میگیرد
تاریخ انتشار :
شنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۲ ساعت ۱۲:۲۴
کد مطلب : ۱۵۸۱۷
سالمخبر: از آنجا که دادهها و دیتاهای ساخت یک دارو و اعتبارسنجی آن در پیچیدگی بدن انسان قابل ترجمه نیست و زمانبر است دانشمندان با توسل به هوش مصنوعی سعی دارند که این مرحله از تولید یک دارو تسریع بخشیده و داروهای تولید شده را هرچه سریعتر مورد استفاده قرار دهند.
به گزارش سالمخبر؛ فقط حدود ۱۰درصد داروهایی که روند تولیدشان شروع میشود، وارد بازار میشوند. این رقم تقریبا از اوایل دهه ۹۰ تغییری نکرده است؛ آن هم در حالی که شاهد پیشرفتهای قابلتوجهی در علم هستیم - از ژنوم گرفته تا سیستمهای اتوماتیکسازی شده برای انجام آزمایشها و هوش مصنوعی. یک دلیل مهم آن این است: مدلهای پژوهش لابراتواری که نمیتوانند رفتار داروها را در یک فرد واقعی به طور دقیق نشان دهند. این روند باید تغییر کند، چون شکستهای متعددی که در تست داروها اتفاق میافتد، باعث میشوند تولید فقط یک دارو، تا بیش از ۲ میلیارد دلار هزینه ببرد.
آندری جورجسکو، مدیرعامل شرکت «ویووداین» (Vivodyne)، در مصاحبهای گفته: «مدلهای هوش مصنوعی، داروهایی تولید نمیکنند که به طور برجستهای بهتر از داروهایی باشند که انسان آنها را طراحی میکند.» او توضیح میدهد که دلیل این موضوع این است که برای کار کردن روی این مدلها، دادههای آزمایشگاهی کافی وجود ندارد. قبل از اینکه یک دارو به مرحله تستهای انسانی برسد، روی تکسلولیها یا روی حیوانات آزمایش میشود که در مورد کارآیی آنها در بدن آنها، ایده خوبی به دانشمندان میدهد، اما مشخص نیست در یک بیمار واقعی این داروها چطور عمل میکنند. «دادههایی که در اختیار داریم تا این داروها
استارتآپ ویووداین در اینجا وارد صحنه میشود. این شرکت بافتهای بدن انسان را در لابراتوار تولید میکند که میتوانند برای تستهای پیشبالینی داروهایی که میخواهند تولید شوند، مورد استفاده قرار بگیرند. سپس سیستمهای هوش مصنوعی، به سرعت دادههایی که از این تستها به دست میآیند را جمعآوری و تحلیل میکنند. جورجسکو میگوید این جایگزینی است برای مدلهای لابراتواری تکسلولی یا تستهای حیوانی در مقیاس بزرگ که در بازار امروز مورد استفاده قرار میگیرند تا داروهایی برای درمان بیماریهای مسری یا سرطانهای خاص تولید شود.