سالمخبر: به دنبال پس لرزههای جنگ ۱۲ روزه عملیاتی بودن سامانههای بانکی همچون صیاد, موجب مسدود شدن دسترسی بسیاری از داروخانهها و شرکتهای دارویی به منابع مالی شده و بحران نقدینگی در حوزه صنعت دارو را تشدید کرده است.
بهمن صبور، رئیس انجمن داروسازان تهران در گفتوگو با سالمخبر:
بحران نقدینگی در صنعت دارو؛ صیاد بانکی نسخهنویسی را قفل کرد
21 تير 1404 ساعت 14:15
سالمخبر: به دنبال پس لرزههای جنگ ۱۲ روزه عملیاتی بودن سامانههای بانکی همچون صیاد, موجب مسدود شدن دسترسی بسیاری از داروخانهها و شرکتهای دارویی به منابع مالی شده و بحران نقدینگی در حوزه صنعت دارو را تشدید کرده است.
سالمخبر: به دنبال پس لرزههای جنگ ۱۲ روزه عملیاتی بودن سامانههای بانکی همچون صیاد, موجب مسدود شدن دسترسی بسیاری از داروخانهها و شرکتهای دارویی به منابع مالی شده و بحران نقدینگی در حوزه صنعت دارو را تشدید کرده است. در چنین شرایطی، مسئله تأمین مالی و پشتیبانی هدفمند از فعالان صنعت دارو، نه یک مطالبه صنفی بلکه یک ضرورت راهبردی برای حفظ سلامت عمومی کشور است.
بهمن صبور، رئیس انجمن داروسازان تهران در گفتوگو با سالمخبر با ارزیابی ابعاد بحران، خواستار ورود فوری و هدفمند دولت از طریق اعطاء تسهیلات مالی،استمهال سر رسید چک ها و تعهدات مالی ، تأمین بستههای حمایتی، و هماهنگی ارگان ها و نهاد های اقتصادی مرتبط با امر دارو را خواستار شد.
بهگفته صبور، حمایت دولت از این صنعت باید هم جنبه مالی داشته باشد و هم پشتیبانی معنوی را دربر گیرد. وی تأکید میکند که «با توجه به اینکه اکثر مطبها تعطیل شدند و بار مراجعه به داروخانهها بهشدت کاهش پیدا کرده، میزان فروش داروخانهها در برخی موارد به یکپنجم یا حتی یکبیستم حالت عادی رسیده است.» این کاهش چشمگیر در مراجعات باعث کاهش شدید درآمد ریالی و در مقابل، افزایش فشار هزینههای جاری مالی شده است.
به گفته رئیس انجمن داروسازان تهران این وضعیت موجب شده داروخانهها در ایفای تعهدات مالی خود با مشکلات جدی روبرو شوند. وی خاطرنشان میکند: «لازم است دولت با حمایت مالی، دستکم نقدینگی مورد نیاز برای یک ماه آینده را تأمین کند تا زنجیره تأمین دارو دچار بحران نشود. حمایت دولت یا نظام بانکی میتواند پرداخت چکها و بدهیهای معوق را به تعویق انداخته و فشار موجود را کاهش دهد.»
این کارشناس صنعت دارو همچنین به چالشهایی اشاره میکند که ناشی از مشکلات در سامانه صیاد است. او معتقد است این مشکلات باعث اختلال در گردش حسابها شده و عملاً داروخانهها و فعالان این حوزه را در انجام عملیات مالی دچار مشکل کرده است.» وی میافزاید که هماهنگی بینبخشی و تصمیمات فوری در سطح کلان میتواند در عبور از بحران نقش تعیینکنندهای داشته باشد.
در ادامه صبور به نیاز فوری به تسهیلات برای تامیننقدینگی اشاره کرده و میگوید: «تخصیص بستههای ارزانقیمت و تزریق نقدینگی حتی در سطح محدود، میتواند به تأمین دارو و حفظ پایداری فعالیت داروخانهها کمک کند.»
در کنار داروخانهها، صنایع دارویی نیز از پیامدهای این بحران مصون نماندهاند. صبور در این زمینه اظهار میدارد: «صنایع دارویی نیز مجبور به پرداخت هزینههای جانبی بیشتری شدهاند و اختلال در زنجیره تأمین موجب بازگشت کالا و زیانهایی قابل توجه در این بخش شده است.» در خصوص لزوم اصلاح قیمت دارو در این شرایط، وی معتقد است که در زمان بحران، اولویت با حفظ آرامش روانی جامعه است و هرگونه اقدام در زمینه اصلاح قیمتها باید به تعویق بیفتد. او تأکید میکند: دولت در حال حاضر باید تمرکز خود را بر تثبیت وضعیت و تأمین دارو بگذارد.
در پایان، وی اعطای وامهای ارزانقیمت به داروخانهها و صنایع دارویی را از جمله اقدامات مؤثری میداند که میتواند بخشی از مشکلات این بخش را کاهش دهد. وی معتقد است: «وامهای کمبهره شاید نتوانند تمام مطالبات را پوشش دهند، اما میتوانند در کوتاهمدت نقش حمایتی مهمی ایفا کنند.»
به طور کلی تجربه اخیر نشان میدهد که در مواقع اضطراری، پایداری نظام سلامت بدون حمایت مستقیم و مؤثر دولت امکانپذیر نیست. اقداماتی مانند تخصیص تسهیلات ارزانقیمت، ایجاد تعلیق در بازپرداخت تعهدات مالی، اصلاح نحوه اجرای سامانههای بانکی و تأمین بستههای حمایتی فوری، میتواند از گسترش بحران جلوگیری کند و ثبات را به بخش دارو بازگرداند. این مداخلات، صرفاً اقداماتی مقطعی نیستند، بلکه بخشی از مسئولیت حاکمیتی برای حفظ زیرساخت حیاتی سلامت کشور در شرایط اضطراری محسوب میشوند.
کد مطلب: 19205