سالمخبر: رییس کمیسیون کارشناسی اخلاق پزشکی استان تهران در نامه ای به بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت و درمان با اشاره به نقایص طرح حذف غربالگری و عواقب ناخوشایند، برای اصلاح دستورالعمل جدید غربالگری؛ پیشنهاد تشکیل کارگروه بازنگری این دستورالعمل را پیشنهاد داد.
به گزارش سالمخبر؛ سید موید علویان، در این نامه با اشاره به یک جانبه گرایی و سوگرایی منفی نسبت به انجام ارزیابی اختلالات جنینی و نداشتن نگاه علمی بی طرفانه و منصفانه به آن آورده است: در تمام دستورالعمل، تنها اشاره به آمنیوسنتز برای غربالگری شده است درحالی که روشهای بی خطر دیگری همچون Cell Free DNA با نمونه خون مادر هم وجود دارد. این هم موید احتمال سوگیری یک طرفه نسبت به موضوع است.
وی همچنین آورده است: در قسمتی از دستورالعمل انجام مشاوره در صورت عدم تقاضای والدین برای بررسی ناهنجاریهای کروموزومی ممنوع اعلام شده است. اما در ماده ۵۳ قانون، «توصیه» به مادران و «تشویق» آنها از سوی کادر درمان ممنوع شده است. توصیه و تشویق با مشورت دادن متفاوت است. ممنوعیت مطلق مشاوره، آن هم در شرایطی که پزشک متخصص آن را ضروری بداند، خلاف اصول و ضوابط اخلاق و موازین حرفه ای است.
علویان همچنین با اشاره به ثبت موارد در سامانه هایی که در حال حاضر ظاهرا هنوز راه اندازی نشده و یا کیفیت کار آن مشخص نیست تاکید کرد: خودداری از انجام غربالگری، به عنوان امری که میتواند باعث کاهش رنج و درد نسل فعلی و بعدی کشور شود، خلاف مقتضای ذات پزشکی است.
وی همچنین تاکید کرده است که عدم استفاده از منابع روزآمد و معتبر پزشکی و همین طور افراد صاحب نظر در رشته های مختلف زنان، آزمایشگاه، ژنتیک، پزشکی قانونی، اخلاق پزشکی و … از نقاط مغفول مانده دیگر است.
علویان همچنین با بیان اینکه نگاه قضایی و جرم محور و رویکرد انتظامی در این مقوله علمی، اجتماعی و فرهنگی بسیار پر رنگ شده است تصریح کرده است که دستورالعمل ظاهرا اینقدر سریع (احتمالا با بی دقتی) تهیه شده که حاوی مشکلات نگارشی است و حتی برخی جملات ابتر مانده است.