سالمخبر: رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو گفت: اصلاح نرخ 960 قلم دارو فشاری بر دوش بیماری که تحت پوشش بیمه قرار دارد، اضافه نخواهد کرد. بلکه این تغییر قیمت، بهایی است که تولیدکننده یا واردکننده باید بیشتر بابت ارز پرداخت کند تا دارو به داروخانه و بعد از آن بهدست بیمار برسد.
ناصر ریاحی درباره دلایل افزایش قیمت دارو گفت: مولفه تعیینکننده نرخ دارو، قیمتی که واردکننده یا تولیدکننده به پخش میفروشد، نیست، بلکه بخشی از نرخ دارو را بیمهها متقبل میشوند. بهعنوان مثال، زمانی که نرخ ارز صعودی میشود، طبیعتا قیمت تمامشده داروی وارداتی نیز افزایش مییابد. البته این به این معنی نیست که دارو قرار است گرانتر به فروش برسد، بلکه باید سهم در تامین هزینه دارو افزایش یابد تا پرداختی بیمار همچنان ثابت بماند.
طرح «دارویار» دارو را گران نمیکند
وی با اشاره به طرح دارویار افزود: در این طرح، داروها افزایش قیمتی از ۱۰ درصد تا چند برابر را تجربه میکنند. علت این جهش نرخ، نوع ارز تخصیصی است یا بازه زمانی مشخصی که نرخ این داروها دستخوش تغییر نشده و حال احتیاج به افزایش نرخ دارد. در این فرآیند سود یا مارجین واردکننده و تولیدکننده، همانی است که قبل از این بوده؛ بنابراین اسم این تغییر افزایش نرخ نیست، بلکه اصلاح نرخ دارو است.
ریاحی خاطرنشان کرد: در وضعیت حال حاضر، یک فعال اقتصادی فقط با سرمایه شخصی خود قادر به ادامه فعالیت نیست. به همین منظور برای پوشش تامین اعتبار تولید دارو، بودجه کافی برای پرداخت به بیمهها در نظر گرفته شده است؛ در نتیجه بیمار همان قیمتی که در شهریور ۱۴۰۰ پرداخت میکرد، همان میزان را امسال هم پرداخت خواهد کرد؛ بنابراین این اصلاح نرخ گرانی نیست، چون مصرفکننده تغییری در هزینهها احساس نمیکند.
قاچاق معکوس دارو بهزودی حذف میشود
رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو در ادامه با اشاره به موضوع قاچاق معکوس در حوزه دارو، تصریح کرد: قاچاق معکوس بیشتر مربوط به نوع ارز است. وقتی ارزی که برای دارو یا مواد اولیه دارو تخصیص داده میشود، قیمتش یکششم همان ارز در بازار آزاد است، بهعبارتی یکششم نرخ جهانی وقتی تبدیل به دلار میشود، برای برخی سودجویان انگیزه قاچاق شکل میگیرد. اما قرار است نرخ ارز دارو نیمایی شود و بهاینترتیب قاچاق معکوس حذف میشود. در این فرآیند، بیش از ۲۰ درصد صرفهجویی تخمین زده شده که ما آن را به فال نیک میگیریم.
ریاحی با تاکید بر اصلاح نرخ ۹۶۰ قلم دارو از چند روز گذشته گفت: اصلاح نرخ این داروها فشاری بر دوش بیماری که تحت پوشش بیمه قرار دارد، اضافه نخواهد کرد. بلکه این تغییر قیمت، بهایی است که تولیدکننده یا واردکننده باید بیشتر بابت ارز پرداخت کند تا دارو به داروخانه و بعد از آن بهدست بیمار برسد.