سالمخبر: یک عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران گفت: فروش داروهایی مانند ترامادول، متیل فنیدیت، قرص B۲، متادون و همچنین داروهای گروه بنزودیازپینها مثل آلپرازولام در حالی فارغ از نظارت دستگاهها و نهادهای ناظر این روزها در عطاریها تجویز و به فروش میرسد که سلامت و جان مردم را به شدت تهدید میکند.
سالمخبر: یک عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران گفت: فروش داروهایی مانند ترامادول، متیل فنیدیت، قرص B۲، متادون و همچنین داروهای گروه بنزودیازپینها مثل آلپرازولام در حالی فارغ از نظارت دستگاهها و نهادهای ناظر این روزها در عطاریها تجویز و به فروش میرسد که سلامت و جان مردم را به شدت تهدید میکند.
علی نیکجو همچنین افزود: موادی مثل حشیش، وید، گل و ماریجوانا شیوع زیادی در کشور پیدا کرده بهطوری که در سن پایین و در هر دو جنس مصرف آنها مشاهده میشود، ضمن آنکه مصرف این مواد در خانمها در مقایسه با گذشته شیوع بیشتری دارد. از سوی دیگر چون عرضه این مواد در برخی ایالتهای آمریکا و کانادا آزاد شده، مردم تصور میکنند بیضرر هستند در حالی که موادمخدر مصرفی در کشورهای مورد اشاره، تصفیه و مواد آسیبزای آنها جدا شده و با موادی که در ایران مصرف میشود بسیار متفاوت است. ضمن آنکه بخش زیادی از رفع منع مصرف این مواد در کانادا و آمریکا به دلیل فعالیت کارتلهای اقتصادی است و متخصصان پزشکی این کشورها مخالف آزادسازی مصرف آن هستند.
نیکجو در خصوص فروش ترامادول در داروخانهها و عطاریها نیز میگوید: فروش داروهایی مثل ترامادول در داروخانهها حتماً باید با تجویز پزشک متخصص باشد، اما متأسفانه این داروها در عطاریها به صورت غیرمجاز به فروش میرسد که به موجب قانون جرم است. به نظر میرسد صاحبان صنعت داروهای سنتی و عطاریها به هیچ نهاد یا سازمانی پاسخگو نیستند و هر داروی مضری را از متیل فنیدیت گرفته تا ترامادول برای بیماران تجویز میکنند و متأسفانه هیچکس در این خصوص پاسخگو نیست.
این روانپزشک با اشاره به اینکه ترامادول نیز یک داروی اعتیادآور است که خلاصی از آن بسیار دشوار است، اضافه میکند: ترامادول با مقاومت دارویی همراه است و مصرفکنندگان آن پس از مدتی ناگزیر به افزایش دُز میشوند و این روند ادامه مییابد، ضمن آنکه مصرف این دارو خطر تشنج به همراه دارد اما متأسفانه به دلیل وجود مافیای فاسد در این ماجرا، شاهد عرضه آن در عطاریها هستیم.
ناظران بینظارت
این متخصص اعصاب و روان در پاسخ به این پرسش که کدام ارگان باید بر پیشگیری از عرضه داروهای مخدر و اعتیادآور در عطاریها نظارت کند، میگوید: وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو، دانشگاهها و شبکههای بهداشت مسئول نظارت بر عملکرد عطاریها هستند که متأسفانه تاکنون نفوذ قابل توجهی نداشته و یا نظارتها به حدی محدود بوده که مافیا توانسته در تمام کشور با قدرت نفوذ پیدا کند و سلامت مردم را به خطر اندازد.
نیک جو اضافه میکند: امروزه بهراحتی قرص B۲ و متادون و همچنین داروهای گروه بنزودیازپینها مثل آلپرازولام که برای ترک اعتیاد استفاده میشود و همچنین داروهایی از جنس شیشه توسط عطاریها به فروش میرسد. البته هر یک از این داروها اگر با نظر پزشک متخصص تجویز شود، بسیار مفید است اما وقتی فلهای و بدون مانیتورینگ توسط عطاریها عرضه میشود، بسیار خطرناک است. چرا که این داروها هم کاربرد درمانی و هم کاربرد سوء دارند. به عنوان نمونه داروهای گروه متیل فنیدیت که برای برخی اختلالات روانی از جمله ADHD توسط روانپزشکان تجویز میشود میتواند زندگی بیمار را متحول کند، اما وقتی از سوی عطاریها برای کاهش وزن و امثال آن به صورت غیرعلمی عرضه میشود بسیار خطرناک است. متادون هم وقتی توسط متخصص روانپزشکی یا متخصصان ترک اعتیاد تجویز میشود جایگزینی برای مصرف موادمخدر است که به صورت دقیق مانیتورینگ میشود و دُز آن کاهش مییابد تا اعتیاد درمان شود. اما وقتی توسط عطاریها و بدون در نظر گرفتن میزان دُز آن توصیه میشود، منجر به از کارافتادن کبد و فلج کردن زندگی فرد خواهد شد. بنابراین انواع داروها بهویژه داروهای اعصاب و روان فقط باید توسط پزشکان متخصص تجویز و از داروخانههای معتبر تهیه شود./ قدس آنلاین