سالمخبر: بیش از ده روز از صدور دستور سازمان غذا و دارو مبنی بر توقف توزیع، عرضه و فروش محصولات تولید شدهی شرکت سلامت گستر آرتیمان میگذرد. ابلاغیهای که در تاریخ چهارم تیر ماه براساس فرم مشاهدات بازرسی از این شرکت که به تخلفات گستردهی و حیرتانگیز این شرکت تولید کننده مکمل های دارویی اشاره شده بود، رسانهای شد.
سالمخبر: بیش از ده روز از صدور دستور سازمان غذا و دارو مبنی بر توقف توزیع، عرضه و فروش محصولات تولید شدهی شرکت سلامت گستر آرتیمان میگذرد. ابلاغیهای که در تاریخ چهارم تیر ماه براساس فرم مشاهدات بازرسی از این شرکت که به تخلفات گستردهی و حیرتانگیز این شرکت تولید کننده مکمل های دارویی اشاره شده بود، رسانهای شد.
در کنار تخلفاتی همچون کشف مواد اولیه تاریخ مصرف گذشته، عدم حضور مستمر مسوول فنی در شرکت، استفاده از مواد اولیه غیر مجاز تولید شده توسط شرکت های غیر مجاز و همچنین عدم تایید GMP خطوط تولید، آنچه بیش از همه رخ مینمود بند پایانی این نامه بود؛ بندی که طی آن تاکید می شد امکان ردیابی مواد اولیه تاریخ گذشته و همچنین بچ نامبرهای استفاده شده در محصول نهایی مقدور نمی باشد!
جملهی فوق بدان معنی است که هیچ محصولی از این شرکت در آینده ریکال نخواهد شد و این شرکت اجازه خواهد داشت از محل تولید فراوردههای تاریخ مصرف گذشتهی خود منتفع شود بی آنکه خود را ملزم به پاسخگویی به مقامات و مراجع ذیربط بداند. درواقع این شرکت تنها موظف به توقف عرضه محصولات خود تا رفع تخلفات اشاره شده در نامهی بازرسی سازمان است. چرا؟ پاسخ این پرسش کوتاه گرچه برای فعالان این حوزه گرچه عیان است اما احتمالا همچون گذشته از سوی سازمان غذا و دارو بیپاسخ خواهد ماند.
البته که ابهامات و پرسشهای بسیار دیگری درباره این شرکت و محصولاتش مطرح است؛ از جمله اینکه چه محصولاتی از این شرکت دچار مشکل بوده اند و این محصولات توسط چه قشری از جامعه مصرف شدهاند. یا اینکه عوارض ناشی از محصولاتی که برای تولید آنها تخلف اتفاق افتاده، برای مصرفکنندگان چیست. علاوه بر اینکه تکلیف شرکتهای متخلفی که بهراحتی از هر فرصتی برای تخلفهای پیدر پی بهره میبرند چیست؟ اینها پرسشهایی است که نه تنها در مورد این شرکت، بلکه در پروندههای پیشین تخلفات شرکتهای دیگر نیز هیچگاه برای جامعه روشن نشد. گویی قرار است هر بار مردم در مواجهه با چنین تخلفات آشکاری، مضطرب و سردرگم بمانند تا زمان آشکار شدن تخلفات بعدی فرا برسد. برای مثال در فقره قبلی مربوط به تخلفات شرکت OPD همچنان پرسشهای بی پاسخ بسیاری بر زمین مانده اند و سازمان غذا و دارو مهر سکوت از لبان خویش نگشوده است.
اگرچه کشف چنین موارد تخلف و اعلام عمومی آن را می توان این روزها به فال نیک گرفت که سازمان غذا و دارو نظارت و بازرسیهای خود را از سر گرفته است اما بررسیهای میدانی سالم خبر درمورد ریکال محصولات شرکت OPD نشان از یک راز سر به مهر دیگر نیز دارد و آن اینکه به گفتهی داروخانه داران، در پرونده این شرکت بچ نامبرهایی از محصولاتی ریکال شد که تقریبا در اکثر داروخانهها وجود خارجی نداشته است! که به طور قطع تایید راستیآزمایی این ادعا از سوی داروخانه داران پاسخگویی هرچه سریعتر مدیران سازمان غذا و دارو را طلب میکند.
اما همهی این اتفاقات در شرایطی رخ می دهد که اینست که در غیاب نظارت و پاسخگویی کارآمد سازمان طی ماهها و شاید سالهای گذشته، شرکتهایی هستند که بدون دغدغه در حال فراختر کردن انبان خود از فروش محصولاتی ناسالم به جامعهی بی خبرند. یکی از مدیران تولیدکننده مکملهای دارویی که نخواست نامش فاش شود در این باره به سالمخبر میگوید که طبیعی است طی دوران شیوع کرونا شرکتها بازار خود را از دست داده باشند و در نتیجه عدم تولید، تاریخ مصرف مواد اولیه بسیاری از محصولات آنها گذشته باشد!
وی همچنین با تاکید برنبود پرسنل کافی سازمان غذا و دارو در نظارت بر محصولات سلامت محور در جامعه ادامه می دهد که تا چنین ضعفی در سازمان وجود دارد احتمال تخلف در برخی شرکت ها وجود دارد و این مساله دور از ذهن نیست که هر از گاهی یک پرونده تخلف دیگر طی نظارت بعدی گشوده شود.
این گفته بدین معناست که کشف تخلفات گسترده در حوزه تولید مکمل های دارویی احتمالا ختم به موارد کشف شده در ماههای اخیر نخواهد شد و این داستان سر دراز خواهد داشت. اینجاست که سازمان غذا و دارو و البته همهی متولیان مربوطه باید هر چه زودتر پاسخ دهند که تا کی قرار است جامعه تاوان رفتار غیر شفاف و کمبود نیرو و به طور کلی ضعف زیرساختی این سازمان در اجرای اصلی ترین مسوولیتهایش را با جانش بدهد؟
آیا فرصت آن نرسیده که در دولتی که ادعا میکند جسارت جراحیها و اصلاحات گسترده را دارد، فکری به حال مسوولیت های سازمان غذا و دارو شده و این مسوولیتها با توان زیرساختی سازمان هماهنگ و متناسب شوند؟