با مکانیسم ارز ۴۲۰۰ تومانی عملا تولیدکنندگان را سرکوب و صادرات را نیز محدود میکنیم
سالمخبر: براساس صدور دستورالعمل دولت، پس از تعیین سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی هر محصولی که از این ارز بهره میبرد باید قیمتگذاری شود؛ این درحالیست که مواد اولیه دارویی به رغم دریافت ارز ترجیحی هیچ گاه قیمتگذاری نشدند و اگر این سیاست بخواهد ادامهدار باشد حتما باید قیمت گذاری اعمال شود.
سجاد موسوی، کارشناس حوزه سلامت در بخش گفتوگوی 18:30 شبکه سه درباره هدف از اعطای ارز ۴۲۰۰ تومانی به حوزه دارو گفت: ما از این امر هدفهایی داریم هدف اول کاهش قیمت ارز است اما به نظر نمیرسد که این امر محقق شود و جزو اهداف اصلی قرار گیرد ما باید به این نکته توجه داشته باشیم که هدف اصلی اختصاص یارانه به حوزه دارو به منظور حمایت از بیماران است اما به نظر میرسد این امر تاکنون به شیوه مطلوبی ارائه نشده و عملاً بخش بزرگی از آن در حال از بین رفتن است.
وی در بیان چرایی ازبین رفتن ارز در جهت حمایت از بیماران گفت: در حوزه سلامت یارانه مسیر تعریف شده و مطلوبی بر خلاف سایر حوزهها (مواد خوراکی و ... ) دارد. مسیر بیمه نیز مسیری اقتصادی ، هوشمند و هدفمند است که یارانه آن را به دست مصرف کننده واقعی(بیمار) میرساند.
این کارشناس حوزه سلامت با تاکید بر آنکه متاسفانه ما با سیاستی غلط ارز ۴۲۰۰ تومانی را برای واردات تعیین کردهایم، عنوان کرد: در واقع حجم بسیار بالایی چیزی حدود بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان یارانه به طور مستقیم به واردات اختصاص داده میشود؛ اینکه چرا به دست مصرف کننده نمیرسد علتهایی گوناگونی دارد علت اول آنکه زنجیرهی دارو از ابتدای تامین تا پخش و توزیع در داروخانه را نمیتوانیم به طور کامل رصد کنیم زیرا سامانه تیتک در نحوه نظارت و رصد کامل نیست متاسفانه سامانه تیتک به صورت کامل موفق نبوده است و جز مطالبات ما به شمار میآید.
موسوی درباره قاچاق معکوس عنوان کرد: اختلاف قیمت بسیاری که ارز ۴۲۰۰ تومانی با ارز آزاد دارد و قیمت واقعی دارو که بسیار بالاتر از قیمتی است که در بازار عرضه میشود؛ از زنجیره پخش واردات و توزیع آن در داروخانه و حتی افراد خریدار که ممکن است بیمار هم نباشند این دارو را خریداری میکنند و به کشورهای دیگر میبرند ضمن اینکه سودهای کلانی هم به دست میآورند و عملا یارانه مردم خودمان به دست مردمان کشورهای دیگر و دلالان میرسد.
وی درباره تولید داروهای مورد نیاز و موثر در کشور اظهار کرد: سندیکای تولیدکنندگان مواد اولیه دارویی باید پاسخگوی گزارش مرکز پژوهشها باشد اما طبق آن گزارش، موضوع توجه بیشتر به صرفه اقتصادی دارو مورد تایید است اما طبق ادعای سندیکای مواد اولیه این موضوع اینطور نیست و ادعای دیگری نیز عنوان شده است.
این کارشناس حوزه سلامت با بیان اینکه با مکانیسم ارز ۴۲۰۰ تومانی عملا تولیدکنندگان را سرکوب و صادرات را نیز محدود میکنیم، تصریح کرد: با ارز 4200 تومانی حتی تولیدکنندگانی را که تولید واقعی دارند را نیز به سوی واردات سوق میدهیم و آنان برای این مکانیزم تشویق میشوند که میزان تولیداتشان را کاهش دهند؛ این اشکال از سیاستگذار است و از تولیدکننده یا سندیکا نیست در واقع باید سیاست خود را اصلاح کنیم تا زمانی که ارز ۴۲۰۰ تومانی باشد و به واردات تخصیص داده شود پیام سیاستگذار به حوزه صنعت کشور این است که به سوی واردات بروید.