کاظم میکاییلی، رییس گروه تدوین تعهدات سازمان‌های بیمه‌گر:

سازمان غذا و دارو باید برای قیمت‌گذاری مواد اولیه دارویی باید وارد عمل شود

12 آبان 1400 ساعت 17:45

سالم‌خبر: ارز ۴۲۰۰ تومانی در حالی به مواد اولیه دارویی اختصاص داده می‌شود و ممنوعیت برای واردات آن نیز ایجاد شده است که قیمت‌گذاری از سوی سازمان غذا و دارو انجام نشده و مواد اولیه دارویی به قیمت سندیکا به تولیدکنندگان فروخته می‌شوند. در حالی که سازمان غذا و دارو این وظیفه را بر عهده دارد و باید در این حوزه فعالانه‌تر عمل کند.


سالم‌خبر: ارز ۴۲۰۰ تومانی در حالی به مواد اولیه دارویی اختصاص داده می‌شود و ممنوعیت برای واردات آن نیز ایجاد شده است که قیمت‌گذاری از سوی سازمان غذا و دارو انجام نشده و مواد اولیه دارویی به قیمت سندیکا به تولیدکنندگان فروخته می‌شوند. در حالی که سازمان غذا و دارو این وظیفه را بر عهده دارد و باید در این حوزه فعالانه‌تر عمل کند.

به گزارش سالم‌خبر، کاظم میکاییلی، رییس گروه تدوین تعهدات سازمان‌های بیمه‌گر در بخش خبری 22:30 شبکه دو با تشریح نقش تخصیص ارز ترجیحی در ایجاد فساد و انحراف گفت: برخی از عوامل در انحراف این زمینه دخیل هستند مورد اول فردی است که ارز را دریافت می‌کند و کالای خریداری شده را گران‌تر اظهار می‌کند و علت آن نیز دستیابی به منافع بیشتراست.

وی در ادامه بیان کرد: عامل دیگر بحث بوروکراسی و ناکارآمدی فرآیندهای اداری است زیرا هماهنگی‌های بین بخشی «وزارت بهداشت با بانک مرکزی» نیاز است و این تاخیر سبب کمبود دارو و رونق بازار سیاه و افزایش پرداخت از جیب توسط بیمار می‌شود باتوجه به این موضوع به جای آنکه به بیمار کمک کنیم تا پرداخت‌های کمتری داشته باشد کمبودهای دارویی و ارجاع آنان به بازار سیاه را رونق داده‌ایم.

میکاییلی درباره علت کمبودهای دارویی با وجود تخصیص ارز مطرح کرد: در مواقعی امکان دارد دارویی با کمبود مواجه ‌شود یا زمانی احتمال دارد موجودی یک دارو طی دو ماه آینده کم شود سازمان غذا و دارو برای واردات دارو فراخوان می‌دهد این فرایند اعلام تا تخصیص ارز زمانبر است. گاهی ممکن است به هدف برسیم و دارو در زمان خود ترخیص شود اما در اکثر اوقات نیز ممکن است به موقع ترخیص نشوند و دارو با کمبود مواجه می‌شود؛ معمولا تا زمان ترخیص دارو با کمبود دارویی روبه رو خواهیم شد و بیماران مجبور می‌شوند که از بازار سیاه دارو را تهیه کنند .

وی همچنین افزود: موضوع دیگر مورد بحث  قاچاق معکوس دارو به کشورهای همسایه است زمانی که دارو با کمبود مواجه می‌شود به هر حال افراد سودجو نیز برای خارج کردن دارو از زنجیره توزیع اقداماتی را انجام می‌دهند زیرا در بازار سیاه منافع بیشتری را به دست می‌آورند برای جلوگیری از نشت‌ بازار دارویی لازم است که سامانه تی‌تک به طور کامل و جامع اجرا شود .

رییس گروه تدوین تعهدات سازمان‌های بیمه‌گر درباره ضرورت قانونمند کردن قمیت گذاری مواد اولیه دارویی، تصریح کرد: در حوزه مواد اولیه دارو ما در حالی  ارز ۴۲۰۰ تومانی به آن اختصاص می‌دهیم و ممنوعیت نیز برای واردات آن ایجاد می کنیم که قیمت‌گذاری از سوی سازمان غذا و دارو انجام نمی شود و مواد اولیه دارویی به قیمت سندیکا به تولیدکنندگان فروخته می‌شوند. در حالی که سازمان غذا و دارو این وظیفه را بر عهده دارد و باید در این حوزه فعالانه‌تر عمل کند.

میکائیلی با اشاره به اینکه طی سالیان گذشته ما قیمت‌گذاری در حوزه مواد اولیه ی دارویی نداشته‌ایم، مطرح کرد: طی یک تا دوسال گذشته این مسئله حیاتی تر به نظر می‌رسید و باید چارچوب قیمت گذاری برای مواد اولیه دارویی نیز اعمال می‌شد . به نظر می‌رسد همکاران سازمان غذا و دارو به تازگی تا حدودی به این مباحث وارد شده‌اند و یکسری از داروها را قیمت‌گذاری کرده‌اند اما نیاز است که این امر به طور کامل انجام شود.

وی درباره امضاهای طلایی در تخصیص ارز اظهار کرد: مدیران فعلی مدیرانی سالم و خوب هستند اما اینکه ارز به چه کسانی تعلق می‌گیرد و چرا به عده‌ای تعلق نمی‌گیرد و اینکه براساس چه معیارهایی ارز به برخی داده و به برخی داده نمی‌شود باید مشخص شود و این عوامل از آفت‌های ارز ۴۲۰۰ تومانی محسوب می‌شود. در زمینه امضاهای طلایی منظور من آن نیست که فردی مشکل دارد و یا اتفاقی رخ میدهد اما به هرحال این فرایند شفاف نیست و باید شفاف سازی صورت گیرد.
 
رییس گروه تدوین تعهدات سازمان‌های بیمه‌گر با تاکید بر اینکه پرداخت از جیب مردم باید مدیریت شود، گفت: این امر باید صورت گیرد تا مردم پول کمتری پرداخت کنند یا به همین اندازه فعلی پرداخت کنند. درحال حاضر برای پرداخت مردم در حوزه دارو تعدادی سرفصل دارند و در حال پرداخت پول هستند. یک از این موارد، داروهای OTC است که بدون نسخه دریافت می‌شوند و مورد دیگری فرانشیز داروهای بیمه‌ای است سهمی که بیمار در برابر دارو دریافت می‌کند.

وی افزود: مورد دیگر داروهای خارج از بیمه هستند به این معنا که بیمه‌ها در برابر آنها تعهدی ندارند و داروهای بیمه‌ای که خارج از پروتکل تجویز می‌شوند؛ در این چند سرفصل مردم از جیب پول پرداخت می‌کنند اما لازم است برای هرکدام از این موارد برنامه مصوبی داشته باشیم ضمن اینکه داروهای OTC که ارز آزاد دارند نیاز به مداخلات خاصی ندارند اما سایر حوزه ها نیازمند برنامه‌ای جامع است .
 
وی شفافیت معیار ورود دارو را عامل مهمی دانست و افزود: شفافیت معیار لازم است  تا همه دی نفعان متوجه شوند داروها با چه معیار و تعهدی و با چه منابعی مورد حمایت قرار گرفته‌اند.
 
میکائیلی گفت: مدیریت تعارض منافع در فرایند تصمیم‌گیران موضوع مهمی است ضمن اینکه حد آستانه پرداخت بیماران نیز باید مشخص شود اینکه بیماران از چه مقداری نباید بیشتر پرداخت کنند این معیار مهم است تا ما بتوانیم از پرداخت هزینه‌های کمرشکن توسط مردم جلوگیری کنیم. همچنین بازنگری مستمر لیست موضوع مهمی است باتوجه به تغییر پروتکل‌ها نیاز است لیست‌ها به طور مرتب بازنگری شوند.همچنین تخصیص به موقع منابع نیز امر مهم و صددرصدی برای آینده است که باید مورد حمایت قرار گیرد
 
رییس گروه تدوین تعهدات سازمان‌های بیمه‌گر با بیان اینکه در حوزه نسخه الکترونیک قدم‌های مثبتی در بیمه‌ها برداشته شده است، تصریح کرد: به نظر می‌رسد همین که فرایند آغاز شده است حرکت رو به جلویی است زیرا ما تا مدتها برای شروع این فرایند مقاومت داشته‌ایم ضمن اینکه عدم هماهنگی و همکاری ذی‌نفعان نیز وجود داشت اما خوشبختانه این حرکت آغاز شده است.

وی افزود: درحال حاضر ما در ابتدای زنجیره هستیم و نیاز است که فرایند ادامه یابد و شرایط بهتر شود . درصورت تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به طور قطع نیاز است که این فرایند شفاف‌سازی شود اگرچه ارز ترجیحی نباشد این نگرانی ها کمتر است نه اینکه نباشد اما کمتر است.
 


کد مطلب: 10885

آدرس مطلب :
https://www.saalemnews.com/news/10885/سازمان-غذا-دارو-باید-قیمت-گذاری-مواد-اولیه-دارویی-وارد-عمل-شود

سالم خبر
  https://www.saalemnews.com