۰
هاشمیان فوق تخصص ICU در بیمارستان مسیح دانشوری:

چرا وزارت بهداشت از دسترسی بیمارستان‌ها و پزشکان به داروی فاویپراویر ممانعت می‌کند؟

تاریخ انتشار :
پنجشنبه ۱۴ فروردين ۱۳۹۹ ساعت ۱۵:۰۶
کد مطلب : ۶۴۸۳
چرا وزارت بهداشت از دسترسی بیمارستان‌ها و پزشکان به داروی فاویپراویر ممانعت می‌کند؟
سالم‌خبر: وزارت بهداشت و درمان به‌رغم تاثیر داروی خوراکی فاویپراویر در بهبود مبتلایان به کروناویروس با تجویز این دارو از سوی پزشکان موافقت نمی کند و از دسترسی بیمارستان‌ها و پزشکان به این دارو ممانعت می کند.

محمدرضا هاشمیان فوق تخصص ICU یکی از پزشکان خط مقدم مبارزه با کروناویروس است که در ویدئویی کوتاه نسبت به این سیاست وزارت بهداشت و درمان انتقاد کرد.

به گزارش سالم‌خبر، هاشمیان در مورد تاثیر داروی فاویپراویر (Favipiravir)  بر بیماران به یورونیوز گفت: این دارو کاملاً یک داروی ضد ویروس است و در واقع روی ویروس‌ها اثر می‌گذارد. ما دارویی به نام کلترا هم داریم که تاثیر کمتری دارد و این تاثیر اندک در دنیا هم مشخص شده است. ما می خواهیم داروی فاوی پراویر را به جای کلترا استفاده کنیم. این دارو تولید ژاپن است و در ژاپن خیلی خوب کار کرده است. اما چون تولید ژاپن است FDA آمریکا را ندارد و اصلاً در کشور آمریکا موجود نیست. ما این دارو را روی ۳۰ مریض به کار بردیم و دیدیم که این افراد خوب شدند. یعنی سیتی اسکن این افراد بعد از یک هفته بهتر شد. دکتر ولایتی، رئیس بیمارستان مسیح دانشوری، پنجشنبه هفته گذشته اعلام کردند که ما این دارو را استفاده کردیم و اثرش بسیار خوب بود. بنده و همکارانم هم مصر بودیم این دارو را برای بیماران مبتلا به کووید ۱۹ تجویز کنیم ولی متاسفانه این دارو را نداشتیم
و چند تا از بیماران ما بدحال شدند و فوت کردند.

این فوق تخصص ICU ادامه داد:  ما داروی Remdicivir را هم داریم که این دارو هم بسیار داروی خوبی است. ولی شرایط بیماران فرق دارد. در شرایط خاصی از Remdicivir استفاده می‌کنیم و در شرایطی دیگر باید از Favipiravir استفاده کنیم. وانگهی درمان کرونا فقط در گرو دارو نیست. من فوق تخصص ICU هستم و کار و رشته‌ام همین است. مقابله با کرونا در واقع شامل مجموعه‌ای از داروهای ضد التهابی، ضد ویروسی و اکسیژن‌رسانی مناسب می‌شود. با اینکه یک ماه است این دارو وارد ایران شده و تاثیر مثبتش هم مشهود است، متاسفانه دیگر این دارو را در اختیار ما نگذاشته‌اند. حالا هم می‌گویند باید کلینیکال ترایال (کارآزمایی بالینی) بکنیم که البته ما الان داریم این کار را انجام می‌دهیم داروهای ضد التهاب، می‌توانند وضعیت بیمار را بهتر کنند و نگذارند مریض به این راحتی از بین برود. اما در خیلی از موارد هیچ یک از این درمان‌ها اثر مثبتی ندارد و مریض فوت می‌کند. درمان قطعی در کرونا وجود ندارد.
 
هاشمیان در توضیح اینکه داروی فاویپراویر دقیقا کدام مشکل بیمار مبتلا به کوویدی ۱۹ را برطرف می‌کند؟ اظهار داشت: این بیماری درمان قطعی ندارد. این نکته را همه می‌دانیم. این داروهایی که نام بردم، در واقع اثر درمانی ضد ویروس دارند. مثلاً آنتی‌بیوتیک ضد باکتری است. این دارو
هم ضد ویروس است. استفاده از این دارو ممکن است باعث شود حال عمومی بیمار بهتر شود. اثر مثبت Favipiravir و Remdicivir محتمل است و قطعیت ندارد. داروی Remdicivir درمان تزریقی است و داروی Favipiravir درمان خوراکی. هر یک از این داروها به طور مجزا می‌توانند بر بیمارانی تاثیر داشته باشند. این درمان‌ها در کنار درمان‌های دیگری، مثل اکسیژن‌درمانی و داروهای ضد التهاب، می‌توانند وضعیت بیمار را بهتر کنند و نگذارند مریض به این راحتی از بین برود. اما در خیلی از موارد هیچ یک از این درمان‌ها اثر مثبتی ندارد و مریض فوت می‌کند. درمان قطعی در کرونا وجود ندارد.
 

وی در مورد اینکه آیا داروی Favipiravir در ایران تولید می‌شود اظهار داشت: قرار است تولید شود. از کشورهای دیگر وارد ایران شده تا در ایران به مرحله تولید برسد. ولی الان اینها ناراحتند چرا ما جلوتر از کمیسیون وزارت بهداشت حرکت کرده‌ایم. علتش این است که درمانگر، ما پزشکان هستیم. بنده پزشک ویروس کرونا هستم نه فلان مقام اداری در وزارت بهداشت. به هر حال الان خیلی از شرکت‌های داخلی پیگیر تولید این دارو هستند. یعنی در پی اخذ مجوز تولید Favipiravir هستند ولی وزارت بهداشت فعلا به آنها مجوز نداده است علی‌الظاهر. شاید وزارت بهداشت به این شرکت‌های دارویی اجازه تولید این دارو را بدهد. مطمئن باشید این دارو در ایران تولید می شود.

وی در مورد
واکنش وزارت بهداشت نسبت به این قضیه گفت: وزارت بهداشت می‌گوید این دارو باید به تایید وزارتخانه برسد. در صورتی که ما یک ماه است که از این دارو استفاده می‌کنیم.

هاشمیان در مورد تاثیر تحریم‌ها بر ورود داروی فاویپراویر به ایران عنوان می کند که تحریم ما داخلی است. برخی اعضای ستاد مبارزه با کروناویروس این محدودیت‌ها را برای بیمارستان مسیح دانشوری اعمال کرده اند و به رغم سخنان برخی که این دارو روز سه شنبه تحویل بیمارستان داده شده است این حرف کذب است
 
وی افزود: برخی اعضای ستاد مبارزه با کرونا تاکنون از نزدیک بیماران مبتلا به کرونا ویروس را ندیده اند که بخواهند آنها را درمان کنند ضمن آنکه تخصص برخی اعضا مربوط به خون و گوارش است در حالی که ما در خط مقدم مشغول درمان آنان هستیم.

هاشمیان گفت: من یک پزشک هستم. نه تاجرم، نه داروفروش. من فقط می‌دانم این دارو را باید به بیمارانم بدهم و این کار را هم انجام داده‌ام و تاثیر مثبتش را هم دیده‌ایم. مطمئن باشید این دارو وارد ایران می‌شود ولی با جنگ و دعوا. نمی‌دانم چرا وزارت بهداشت فکر می‌کند ما باید منتظر تصمیمات کشورهای دیگر باشیم. ما خودمان در خط اول درمان کووید ۱۹ قرار داریم و سواد و معلومات لازم برای درمان بیمارانمان را داریم
 
وی در مورد مصرف این دارو در بقیه کشورها افزود: تا جایی که من می‌دانم
این دارو در چین و ایران استفاده شده است. آمریکا به دلیل قوانین FDA حق استفاده از این دارو را ندارد. ولی شاید اگر اثر خوبی از این دارو در کشور ما ببینند، شاید مجوز FDA را بگیرند و این دارو در آمریکا هم استفاده شود. بسته به تجربه ما، ممکن است آمریکا هم مجبور به استفاده از این دارو شود. یعنی ممکن است یک دارو در شرایط اورژانسی وارد لیست مجاز داروهای FDA شود. من به شما قول می‌دهم اگر ما در ایران از این دارو استفاده کنیم، کشورهای دیگر هم کار ما را تکرار و از این دارو استفاده می‌کنند. چرا همه فکر می‌کنند ما همیشه باید آخر صف باشیم؟ این بیماری اول وارد ایران شده، بعد به اروپا رسیده است. تجربه ما در مبارزه با این بیماری، از اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها بیشتر است.  نمی‌دانم چرا وزارت بهداشت فکر می‌کند ما باید منتظر تصمیمات کشورهای دیگر باشیم. ما خود در خط اول درمان کووید ۱۹ قرار داریم و سواد و معلومات لازم برای درمان بیمارانمان را داریم؛ به شرطی که وزارت بهداشت اجازه دهد ما کارمان را انجام دهیم.
 

هاشمیان در مورد نقش رییس بیمارستان مسیح دانشوری در تغییر نظر وزارت بهداشت اظهار داشت که این نظر عوض خواهد شد. یک سری از مردم، این دارو را خودشان از ژاپن وارد ایران کرده بودند و استفاده می‌کردند. بستگان خیلی از مریض‌ها هم این دارو را از دبی برای بیمارشان خریدند و به
ایران آوردند. وزارت بهداشت می‌گوید ما باید اجازه دهیم. ولی ما می‌گوییم خیر؛ ما پزشک درمانگریم، ما تشخیص داده‌ایم و داریم درست عمل می‌کنیم. مشکل این است که وزارت بهداشت همیشه از دارو عقب است.

وی با بیان اینکه وزارت بهداشت کلاً از پزشکان عقب‌تر است عنوان کرد: علتش نیز این است که افراد نامتخصص را دعوت به کار می کند؛ افرادی که در فیلد درمان نیستند. مثلاً الان یک متخصص بیهوشی قلب را برای تهیه پروتکل درمان طبی کووید ۱۹ دعوت به همکاری کرده اند . متخصص بیهوشی قلب چه ربطی به داروی ضد ویروس دارد؟ وزارت بهداشت در تیمش از افرادی استفاده کرده که ارتباطی به درمان ویروس و درمان ICU ندارند. به هر حال این دارو الان در ایران وجود دارد و در خیلی از بیمارستانها استفاده می شود ولی وزارت بهداشت چون می خواهد این دارو را به اسم خودش تمام کند، حاضر نیست حرف ما را درباره اثرات مثبت این دارو تایید کند. دکتر ولایتی هم چون استفاده از این دارو در بیمارستان مسیح دانشوری آغاز شده بود، هفته قبل اعلام کرد که این دارو در بیمارستان مسیح دانشوری تجویز و استفاده می‌شود. حالا باید دید وزارت بهداشت در روزهای آینده چطور می‌خواهد نظرش را اصلاح کند و مقامات این وزارتخانه چطور می‌خواهند این ادعایشان را که گفتند حرف بنده درباره اثر مثبت داروی Favipiravir غیر علمی است، پس بگیرند.
 
کد مطلب : ۶۴۸۳
نام شما

آدرس ايميل شما